HU
RO
ENHírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre.
Vezetéknév
Keresztnév
E-mail
Ha érdekli a tevékenységünk, vagy értesítést szeretne kapni a programjainkról, iratkozzon fel hírlevelünkre.

 

Főtér-foglalás huszárok módjára
11.08.22
Szabadság - 2011 augusztus 22.
Mintegy 45 hagyományőrző huszár vonult be Kolozsvár főterére szombaton, meglepetésképpen, a Kolozsvári Magyar Napok keretében. A huszárok közt találkozhattunk hat debreceni lovassal is, akik a Bem József-emléktúrát teljes hosszában teljesítik: bejárják lóháton azokat a településeket, ahol Bem apó is megfordult az 1848–49-es szabadságharc idején.


Mátyás király sem restellkedne miattuk – ROHONYI D. IVÁN FELVÉTELEI
Mátyás király sem restellkedne miattuk – ROHONYI D. IVÁN FELVÉTELEI
A debrecenieken kívül itt voltak Csíksomlyó, Koronka, Marossárpatak, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Szentegyháza, Szováta hagyományőrző huszárezredeinek egyes tagjai is – mondta el Lázár Béla, a Szovátai Mátyás Huszárezred kapitánya, hozzátéve, hogy a huszáröltözet a sajátjuk. Később kiderült, hogy a lovak is általában az őket megülők tulajdona.

A huszárok pénteken gyűltek össze a Hója-erdei néprajzi parkban, majd szombat délelőtt Kisbácsba látogattak. Ezt követően bevonultak Kolozsvárra, ahol délután fél kettőkor felsorakoztak Mátyás király szobra előtt, majd 18 órakor részt vettek a Donát (Grigorescu) negyedi Szent István-templom felszentelése alkalmából tartott ünnepi szentmisén.


Ismerkedés a pacikkal és gazdáikkal

 
   

2 % a Huszároknak

Sajtószemle
Jelen rovatunkban azokat a cikkeket, híreket, sajtóanyagokat próbáljuk összegyűjteni, amelyek egyesületünkről szólnak, vagy velünk kapcsolatban jelennek meg a különböző médiákban.