Akadémiáznak a huszárok
10.02.02
Székelyhon - Bálint István írása, 2010 január 28.

Folyó hétvégén, január 30–31. között immár harmadjára szervezik meg a huszárakadémiát az erdélyi huszár hagyományőrzők a homoródfürdői Sopárkút Panzióban.
HuszárakadémiaSzombaton déltől fogadják a szervezők az érkező huszárokat, majd előadások sorozata kezdődik – Bod Aladár Magyar hagyomány a vérszerződéstől a Pozsonyi csatáig címmel, Hatos Mihály tábori lelkész az 1848-as szabadságharcban témával, míg Kádár Barna a lovaglás alapjairól tart előadást. Őket követi Csontos János és Juhász Imre élménybeszámolója, melynek alkalmával a marokkói El-Jadida lovasfesztivál kerül terítékre. Az est folyamán a Tiszti kar 2010-es programegyeztető gyűlésére, közös vacsorára, nótázásra kerül sor.

Vasárnap folytatódnak az előadások, dr. Filep Csaba egyensúlyról és tereplovaglásról beszél, Vajnár József a ló idomításáról és utóidomításáról, míg Bíró Zsolt a hagyományőrzés és a média kapcsolatát boncolgatja. A délután már gyakorlatiasabb foglalkozásokkal telik el, tervben van a lovaglás oktatása, illetve a hasznos gyakorlati tanácsok megosztása. Ebéddel, búcsúzással zárják a két napos akadémiát.

A huszárakadémia főszervezője Miholcsa József marossárpataki h. ő. őrnagy, fő támogató és házigazda Szőcs Elek, a Sopárkút panzió tulajdonosa, szintén h. ő. őrnagy.