IV.Huszárakadémia Székelyföldön
11.08.22
Az idén negyedik alkalommal rendezték meg a Huszárakadémiát a székelyföldi Homoródfürdőn, amelyre a MHKHSz is meghívást kapott. Pénteken reggel indult a Szövetség küldöttsége Budapestről. Márton Zsolt úr kitűnő mikrobuszában heten vágtunk neki a hosszú útnak. A Szövetség vezetői közül Székely Tibor elnök úr, dr. Vass László, Horváth György, Márton Zsolt, és Balatoni Kati örök titkárnőnk foglaltak helyet, egy erdélyi hagyományőrző bajtársunkkal kiegészítve, valamint jómagam.

v. Győrffy-Villám András hő.dandártábornok, örökös tiszteletbeli elnök beszámolója a Magyarhuszar.hu oldalain.

Az idén negyedik alkalommal rendezték meg a Huszárakadémiát s székelyföldi Homoródfürdőn, amelyre a MHKHSz is meghívást kapott. Pénteken reggel indult a Szövetség küldöttsége Budapestről. Márton Zsolt úr kitűnő mikrobuszában heten vágtunk neki a hosszú útnak. A Szövetség vezetői közül Székely Tibor elnök úr, dr.Vass László, Horváth György, Márton Zsolt, és Balatoni Kati örök titkárnőnk foglaltak helyet, egy erdélyi hagyományőrző bajtársunkkal kiegészítve, valamint jómagam.

A trianoni határt átlépve lassan elkezdett esni a hó, sötét lett, mire a helyszín közelébe értünk. Az utolsó néhány kilométert egy erdei úton zötyögtük végig, a csúszós-havas út próbára tette még Márton Zsolt tapasztalt vezetői tudományát is…A koromsötét, ősfenyvessel szegélyezett tájon sikerült eltévednünk, a legtöbb tréfa ekkor már a medvékkel kapcsolatban hangzott el…

Egy bravúros helyben forduló után végre rátaláltunk a panzióra-Szőcs Elek bajtársunk birtokára, ahol meleg szobával vártak, és lepihenhettünk.

Másnap a folyamatosan hulló hóesésben egyre jöttek a csoportok. Két gyalogos és tizenöt huszár csapat képviselői gyűltek össze.

Nevezetesen : huszárok : Szentjobb, Sepsiszentgyörgy, Gidófalva, Uzon, Gyergyószentmiklós, Marosvásárhely, Szováta, Marossárpatak, Torboszló, Székelyudvarhely, Székelyderzs, Csíkszereda, Szentegyházasfalu, Kápolnásfalu, gyalogosok : Gyergyószentmiklós, Háromszék.

Megérkeztek Magyarországról a debreceni huszárok is, és megkezdődhetett a program. Miholcsa József köszöntője után jobbnál jobb előadásokat hallgattunk, amelyek témái : Szent Korona tan, lovagláselmélet, kurultáji tapasztalatok, székelyföldi autonómia, stb. voltak. Egységes benyomásként elmondhatom, hogy a résztvevők kifogástalan egyenruhában, az esemény méltóságához illő szellemiséggel vettek részt a munkában.

Az üdvözlésnél szembe néző férfias tekintet, érthető bemutatkozás, és kemény kézfogás volt a jellemző, sajnálatos, hogy ezt a hazai stílustapasztalatok miatt külön érdemként kell megemlítenem…

A Szövetség megtartotta nyílt kihelyezett elnökségi ülését, melynek során Székely Tibor, Horváth György, dr.Vass László, Ézsiás Vencel, Márton Zsolt és én tartottunk rövid előadást.

Kitüntetésekre is sor került, így a MHKHSz arany érdemkeresztjét kapta Győrffy Árpád székelyudvarhelyi huszár, emlékplakettet Parászka Géza, Kossuth emlékérmet Miholcsa József, Szőcs Elek, Parászka Géza, Hatos Mihály kapott hagyományőrző munkájáért.

A HM Zrínyi Média Kft. és a Honvéd Együttes könyvajándékkal, népzenei CD-kel támogatta a rendezvényt, amelyből minden csapatnak jutott. Segítségüket ezúton is köszönjük!

A huszárok érthetően a Huszár Alaki Szabályzat kiosztott példányainak örültek legjobban, mivel ez a követelmények egységesítését segíti elő.

A tábori misét a középkori lovagpapok alakját idéző Hatos Márton atya celebrálta. Természetesen nem maradhatott el az esti közös éneklés sem. Vasárnap dr.Vass László tartott alaki kiképzést a gyalogosoknak.

A küldöttség egyetértett abban, hogy méltó körülmények között, kitűnően szervezett, és igen magas színvonalú rendezvényen vettünk részt.

A búcsú már a kölcsönös meghívás és a jövő tervezgetése jegyében folyt, és igazán elmondhattuk, hogy lelkileg feltöltődve jöttünk haza, azzal az érzéssel, hogy Erdélyben jó kezekben van a magyar katonai hagyományőrzés.

Erőt, tisztességet!

Tapolca-Diszel, 2011.február 8.

v.Győrffy-Villám András
hő.dandártábornok, örökös tiszteletbeli elnök.