Huszárbemutatós emlékünnep
09.09.09
Az Udvarhelyi Híradó cikke - megjelent 2007 október 15.-én.

Hajnali négy óra – nagyjából ekkor kelnek a huszárok, ha egy ünnepnap alkalmával tökéletes megjelenéssel szeretnék bemutatni a korabeli életformát, mivel az egyenruha mellett a lovakat is ki kell csinosítani.
Agyagfalvi megemlékezésAz elmúlt hétvégén az agyagfalvi emlékműhöz vonultak, ahol a helybéliekkel ünnepi műsor keretében az 1848-as októberi eseményeket idézték fel. A huszárok már szombat este gyü­lekeztek a szombatfalvi kultúrotthonban, ahol a vacsorát követően Miholcsa József, a marossárpataki huszáregylet kapitánya tartott előadást a székely ló sajátosságairól. Az előadás után a székelyudvarhelyi huszárok 2003-tól napjainkig kifejtett tevékenységét mutatták be képekben. Agyagfalva irányába vasárnap reggel fél kilenckor indultak, jelen voltak a gyergyószentmiklósi, marossárpataki, szovátai, szentegyházi, kápolnásfalusi, valamint székelyudvarhelyi csoportok. Az útvonalat 42 huszár és az őket kísérő szekerek járták be. Agyagfalván a délelőtti istentiszteletet követően az emlékműnél folytatódott a program, ahol a koszorúzást követően Farkas Márton, Bögöz község polgármestere, illetve Sógor Csaba szenátor mondott beszédet. Kulturális műsor keretében az agyagfalvi iskolások énekeltek, majd a helyi fúvószenekar műsora következett. Végül lovasbemutatót tartottak a huszárok, akik este vacsorával és huszárbállal zárták az ünnepnapot.

„Színesebbé tesszük a rendezvényeket”
A székelyudvarhelyi Hagyományőrző Székely Huszárezred 2003 januárja óta hiva­ta­losan bejegyeztetett egyesületként működik, amely immár negyedik éve van jelen az agyagfalvi megemlékezésen – mondta lapunknak Kolumbán Imola szervező, az egyesület alapító tagja. Az egyenruhát történelmi leírások alapján készítették, és a legapróbb részletekre is odafigyeltek. A szilvakék szövetre közel 40 méter arany- és sárga zsinórzatot helyeztek, rézből verettek gombokat, így a ruhák összesen 360.000 forintba kerültek, amit támogatók, pályázatok nélkül nem lehetett volna megvalósítani. A csoportnak jelenleg tíz bejegyzett tagja van.

Bálint István írása.