2009-es Székelyudvarhelyi Huszártalálkozó
09.10.19
2009 október 18-án tartottuk a Székelyudvarhelyi Huszártalálkozót, az 1848-as Székely Nemzeti Gyűlés 161. évfordulóján. Az évforduló kapcsán a résztvevő hagyományőrző huszárcsapatok emléktúrán vettek részt, amelynek alkalmából koszorút helyeztek el az agyagfalvi emlékműnél.
A résztvevő hagyományőrző huszárcsapatok:
  • Csíkszéki Hagyományőrző Huszáregyesület
  • 15. Mátyás Huszárezred Hagyományőrző Csapata, Marossárpatak, I. század,
  • 15. Mátyás Huszárezred Hagyományőrző Csapata, Szováta, II. század,
  • 15. Mátyás Huszárezred Hagyományőrző Csapata, Kápolnásfalu, III. század,
  • Szentegyházi Hagyományőrző Huszáregyesület
  • 28. Császári és Királyi Gyalogezred Hagyományőrző Csapata, Csehország
  • Házigazda: Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Székely Huszárezred
Kora reggel a huszárok találkozóhelyén, a szombatfalvi művelődési háznál gyülekeztek a meghívott csapatok, ahol a házigazdák kaláccsal, pálinkával kínáltak mindenkit. Ezután  “hadrendbe” fejlődve, rendezett sorokban végigvonultak a városon, csodálkozásra késztetve díszes viseletükkel, korhű felszerelésükkel a korán kelő városlakókat.

Felsőboldogfalván reggeli szendvics várta a huszárokat, majd útjukat tovább folytatva, 11 órakor megérkeztek úti céljukhoz  az agyagfalvi rétre. Itt az emlékmű előtt közös fotó készült a megemlékezés alkalmából, majd szentmisén vettek részt, utána koszorút helyeztek el az emlékműnél.
Koszorúzás után Agyagfalván ebéddel vendégelték meg a huszárokat, ezután hazafele vették útjukat.
Hazaérkezés után, a szombatfalvi kultúrotthonban jókedvű vacsora következett, majd felavatták a túrán először részt vevő huszárokat.
A huszáravatás mókás ceremóniája során az avatandó huszár egy nyeregre fekszik, fejét és felsőtestét letakarják egy mentével, hogy ne láthassa az “avatókat”, majd az avatók különböző szólamok kíséretében, amit a huszárhoz intéznek, kardlappal a hátsó felére csapnak. Az avatók közé minden huszárcsapat az elöljáróit, tisztjeit delegálja. A sikeres avatás után a felavatott huszárt borral kínálják, ezt felhajtva teljes értékű csapattaggá válik.

A huszáravató után az est vidám nótázással, “virtuskodással”, a résztvevők számára emléklapok kiosztásával zárult.